Kim Bu Captain Marvel?

Captain Marvel, dönemin en çok gündeme gelen karakterlerinden biri. Brie Larson'ın röportajlarıyla olsun, Marvel'ın tanıtımlarıyla olsun; birçok şekilde karşımıza çıkıyor.

Daha filminin vizyona girmesine 3 ay gibi bir süre olmasına rağmen, fragmanının çıktığı günden -hatta duyurulduğu ilk günden- bir sürü hayran topladığı gibi bir sürü sevmeyen de toplayan bir karakter.

Bugün bu yazıda Captain Marvel'ın kim olduğu, fragmanlarının bize verdikleri, film teorileri ve Marvel hayranlarının düşünceleri gibi birkaç konuya değinmek istiyorum.

Öncelikle başlayalım:


Captain Marvel Aslında Kim?




Captain Marvel -yani gerçek ismiyle Carol Susan Jane Danvers, kısaca Carol Danvers- Boston'da doğdu ve büyüdü. Evdeki üç çocuğun en büyüğü olan Carol'ın babası sıkı ve kuralcı bir adamdı. Ayrıca kızların büyük işler başarabileceğine inanmıyordu. 

Carol'ın çocukluk hayali gökyüzünde özgürce dolaşabilmekti. Bu yüzden pilot oldu. 18 yaşında Amerika Hava Kuvvetlerine'ne katıldı. Bundan bir süre sonra Nasa'nın yürüttüğü bir projeye layık görüldü. Proje süresince Dr. Walter Lawson'la beraber çalıştı. Lawson, aslında Mar-Vell adında ve Captain Marvel ismini kullanan bir Kree idi. 

Kree gezegeninde yaşanan bir patlama sonucunda Lawson bedenini, Carol'u kurtarmak için sper etti ve bu patlama sonucunda Walter Lawson'ın genlerinden bazıları Carol'a geçti. Bu genler ona güçlerini kazandırdı. Başta güçlerini anlayamadı çünkü kişilik bozukluğu vardı ve yaşadığı değişik şeyleri buna yordu. Fakat daha sonra güçlerini fark etti, kabullendi ve bir süre sonra onları kontrol etmeyi öğrendi.

Güçlerinin ona yarattığı problemler yüzünden Nasa'daki görevinden ayrıldıktan ve güçlerini kontrol etmeyi öğrendikten sonra Ms. Marvel adı ile Avengers'a katıldı. Daha sonra ayrıldı ve ikinci katılımında Warbird ismini aldı. Bu ismi kullandığı dönemde onun için kendini feda eden yakın arkadaşı Mar-Vell'i yaşatmak adına Captain Marvel adını aldı ve kahramanlığa bu isimle devam etti.

Çok ayrıntıya girip okuyanları sıkmak istemedim, ayrıntı isterseniz farklı sayfalardan araştırabilir, çizgi romanları okuyabilir ya da yorumlarda bana sorabilirsiniz. Ayrıca Captain Marvel'ın 1. çizgi romanı da Türkçeye çevrilmiş durumda.

Yukarıdaki bilgiler sadece çizgi romanlar için, MCU'da nasıl bir hikayeyi bizlerle paylaşacaklarına henüz emin değilim. Fakat çizgi romandaki hikaye üzerinden gidildiği söyleniyor. Yine de her şeyi tamamen alacaklarını sanmıyorum. Özellikle de fragmanlardaki Nick Fury sahnelerinden sonra.
Her neyse hadi devam edelim.

Captain Marvel MCU'da Kim, Kim Olacak?

Herkesin bildiği üzere MCU'da Captain Marvel'ı Brie Larson oynayacak.

Brie Larson aslında kim?

2016 yılında çoğunluk tarafından tanınmaya başlayan bir oyuncu. 1 Ekim 1989'da Kaliforniya'da doğdu. Gerçek adı Brianne Sidonie Desaulniers. Brie Larson sahne adı ve gerçekten de sahne adını kullanıyor olması herkes için kolaylık sağlıyor. 6 yaşındayken tiyatro eğitimi almaya başladı.



Bir röportajda görmüştüm; muhabir, Larson'a diyor: "Hayranlar Captain Marvel rolünde sizi görmek istiyor." Larson şaşırıyor ve şöyle cevaplıyor: "Captain Marvel mı? O kim gerçekten bilmiyorum. Sanırım çizgi roman okumaya başlamam gerekiyor."

Evet, şaşırtıcı... Benim bildiğim süper kahraman rolünde oynayan çoğu oyuncu çocukluğunda çizgi roman okumuş ve karakterlere az biraz hakim olan kişiler. (Örneğin Robert Downey Jr.) Tabii Brie Larson da bu röportajdan sonra çizgi roman okumaya başlamıştı. Hatta role seçildiğinde bir Captain Marvel hayranı olmuştu!


MCU'da Nasıl Olacak?


Şimdiye kadar sadece iki fragman yayınlandı ve ikisinde de filmin aksiyon içeren kısmına dair çok bir şey verilmediği bir gerçek. Şahsen ikinci fragmanı bilgi açısından yetersiz buldum ama yayınlandığı zaman filme daha 4 ay kadar vardı ve Marvel'ın da çok bilgi paylaşmayı sevmediğine bakarsak zaten ne kadar bir şey verebilirlerdi ki?

Film 90larda geçecek ve muhtemelen ilk fragmandaki düşüş sahnesi ile başlayacaktır.

Filmde Carol, kesinlikle hafızası silinmiş biri ve bunu fragmanlarda gayet açık açık söylüyorlar. Carol'ın dünyaya düşüşü ile başlayan film Marvel logosu ile devam edecek ve sonra da "... süre kadar önce" gibi bir yazı ile karşılaşabiliriz. Direk Carol'ın çocukluğunu, nasıl büyüdüğünü ve görevinin başına nasıl geldiğini göstermezler; o hafızası kayıp bir kahraman. Lawson ile uçuşa geçtikleri kısımdan başlatabilirler (2. Fragman). Kreelerin yanına nasıl geldiğini, güçlerinin ona nasıl verildiğine falan...

Ezgi abla ve Anıl abinin (Ezgi'nin Kanalı) teorisine göre Captain Marvel güçleri Zihin Taşı'ndan geliyor olabilir. Loki'ye bu taşı Thanos vermişti ve Thanos'un bu taşı kimden aldığını bilmiyoruz. Ama muhtemelen Kreelerden ya da Captain Marvel'dan aldı. Hatta direk ikisi de olabilir. Onların teorilerine çok hak veriyorum ama şimdi buraya yazmak olmaz, buraya tıklayarak videolarını izleyebilirsiniz.

Ve sonunda tekrar dünyaya düşüş, Fury ile tanışma ve geçmişinden izler bulmaya çalışması... Ayrıca tabii ki bu aralarda canlanan geçmişine ait küçük anıları... En sonunda ise Kree - Skrull savaşı

Olayların ayrıntılarını şu an hiçbir şekilde bilemeyeceğimiz gibi bu oluş sıralaması da tamamen tahminimden oluşuyor. Ama şundan eminim ki savaşın asıl nedeni kesinlikle Thanos olacak ve olaylar bir şekilde Thanos'a bağlanacak. Filmin en sonunda bir yerde ise Captain Marvel, Nick Fury'ye o çağrı cihazını verecek ve Thanos'un yapabileceklerini, eğer Thanos amacına ulaşırsa da olabileceklerini özetleyip Thanos'a dair bir belirtide kendisini çağırmasını tembihlemiştir.

Captain Marvel Filmi, Avengers: End Game'in Gölgesinde Mi Kaldı?

Evet, bana kalırsa öyle. Ki Avengers: End Game filmi, Marvel hayranları için neredeyse her filmi gölgede bıraktı denebilir. Infinity War'un çıktığı günden bu yana heyecanla beklenen End Game çıkmadan, diğer filmleri de büyük heyecanla beklemekte zorlanacağımız belli. Yani en azından benim için öyle, buna ne kadar katılırsınız size kalmış. Ama cidden End Game derken neredeyse hepimiz Spider-Verse filmini görmezden gelmiştik.Ve ben bunun için pişmanım çünkü bu sene izlediğim en iyi film olabilecek bir filmdi.

Ama belki de Captain Marvel filminin şu anda gölgede kalması iyidir.

Marvel, bu filmi daha fazla göz önünde bulundurmak ve hayranları End Game'den uzaklaştırmak için elinden geleni yapsa da başaramıyor. Bilerek mi yapıyor yoksa Marvel yüzünden mi bilinmez ama Brie Larson da Captain Marvel filmi ön plana çıksın diye bir sürü şey yapıyor, söylüyor. Örneğin herkes arasında dolaşan "Cap. Marvel, MCU'un en güçlü süper kahramanı olacak." sözü. Ya da geçtiğimiz haftalarda Larson tarafından söylenen "Captain Marvel, Mjölnir'e layık." sözü. Larson, bunları kendi oynadığı karakteri yüceltmek için söylüyor olabilir ancak ben Marvel tarafından yönlendirildiğini düşünüyorum. Belki de buna Captain Marvel'ı da Brie Larson'ı da sevmem neden oluyor olabilir ama cidden öyle düşünüyorum.

Şimdilik bu konuyu uzatmayacağım, ilerde bu konu hakkında uzun bir yazı yazacağım. Şimdilik bu yazı tanıtım olarak kalsın.

Sorularınız varsa yorumlarda sorabilirsiniz!


Film, 8 Mart'ta vizyona girecek, bakalım nelerle karşılaşacağız...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yeni Iron Man: Harley Keener

Spider Man: Far From Home İlk Fragman Yayında!